Farmářské slavnosti začínají v Hostětíně

I letos připravilo ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin. Pro širokou veřejnost se během léta otevřou čtyři farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní Farmářské slavnosti budou zahájeny 27. června v srdci Bílých Karpat, v Moštárně Hostětín ve Zlínském kraji.

„Chci všechny pozvat na akce Farmářských slavností, aby hlavně rodiče s dětmi viděli, jak vlastně dneska podnikání v zemědělství a život sedláků vypadá. Pokud se slavnost koná poblíž vašeho bydliště, zastavte se na ní, určitě to nebude promarněná sobota. Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak udělat obrázek pro rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Moštárna v Hostětíně vznikla v roce 2000 díky úsilí ochránců přírody a ekologických zemědělců. Navázala na projekt mapování a záchrany krajových odrůd ovoce v Bílých Karpatech, do kterého se na počátku 90. let zapojili jednotlivci i nevládní organizace sdružené pod hlavičkou Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat. Sdružení podporuje zdejší ovocnářství s cílem zachovat jedinečný genofond krajových odrůd ovocných dřevin. Hostětínský mošt, který se vyrábí převážně v biokvalitě, nadchnul zákazníky po celé republice i v zahraničí. V současné době ho lze koupit nejen v prodejnách s biopotravinami či se zdravou výživou, ale také v supermarketech. O kvalitě hostětínských produktů svědčí i několik ocenění. Zdejší jablečný mošt získal prestižní cenu Česká biopotravina roku 2002. Je také nositelem značky Regionální potravina.

Na programu první Farmářské slavnosti budou prohlídky výrobního závodu moštárny a sadů, spousty her a kvízů o farmaření, tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami, které se pyšní známkou kvality Klasa, a mnoho dalšího. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat dobroty z produkce moštárny i dalších farmářů z okolí nebo vyzkoušet si svou šikovnost na simulátoru dojení krávy či jízdy na býkovi.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, jako určitě zajímavější alternativu k trávení volného času v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání. Současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Ministerstvo zemědělství chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem, například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, králičího masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu. Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

Další Farmářské slavnosti bude hostit 18. července v Biofarmě Sasov na vysočině, 8. srpna   Kozí farma Pěnčín v Libereckém kraji, 15. srpna Farma Moulisových v Nezvěsticích an Plzeňsku a 19. září  Národní zemědělské muzeum v Praze.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down