Finské hlavní město Helsinky nebude na svých akcích podávat maso, ale až na výjimky jen vegetariánská jídla a místní rybářské úlovky. Radnice tak chce snížit uhlíkovou stopu, informovala agentura AP.
Opatření se bude týkat seminářů, schůzí pracovníků radnice, recepcí a dalších akcí. Mluvčí radnice Liisa Kiveläová AP řekla, že změna jídelníčku se bude praktikovat od ledna a netýká se škol a jídelen provozovaných městem, v němž žije na 650 000 obyvatel.
Kiveläová dále řekla, že strategie přijatá městskou radou umožňuje výjimky u určitých "návštěv na vysoké úrovni nebo podobných událostí", které bude pořádat starosta finské metropole Juhana Vartiainen nebo vysocí funkcionáři města.
Plán rovněž předpokládá, že káva, čaj a například banány nabízené na městských akcích budou muset pocházet od výrobců dodržujících zásady spravedlivého obchodu (fair trade). Kromě toho bude běžné mléko nahrazeno ovesným mlékem a svačiny a občerstvení už nebude možné podávat v krabičkách na jedno použití.
Vedení města uvedlo, že opatření je součástí širšího úsilí, které "má za cíl snížit dopad jídla na klima a snížit množství přírodních zdrojů využívaných městem".
Starosta Vartiainen, který se ujal funkce v srpnu, řekl, že je rád, že si město ponechalo možnost podávat při některých příležitostech maso. "Například, pokud by přijel na návštěvu švédský král, může být nabídnuta místní zvěřina. Nebo nějaká skupina, u níž by bylo přirozené nabízet maso, pak tu musí být rozvážnost a zdravý rozum," řekl Vartiainen finskému deníku Iltalehti.
Rozhodnutí městské rady, oznámené tento týden, rozpoutalo živou debatu mezi občany a politiky na sociálních sítích. Zvláště znepokojeni jsou zákonodárci z obvodů ve venkovských oblastech, kde je populární lov a často se podává zvěřina. Maso místních sobů je často servírováno zahraničním návštěvám.*