Francie zvýšila odhad letošní produkce vína na 34,4 milionu hektolitrů z 33,3 milionu, s nimiž počítala minulý měsíc. Stále to ale bude meziročně o 27 procent méně. Oznámilo to francouzské ministerstvo zemědělství. Na vině jsou letošní mrazíky a choroby, které vinou révu poškodily.
Lepší odhady hlásí regiony Champagne, Bordeaux a Charentes. Nepříznivé počasí zasáhlo všechny vinařské oblasti, ale jejich intenzita se kraj od kraje liší, uvedlo ministerstvo. Například v regionu Champagne, odkud pochází slavné stejnojmenné šumivé víno, by měla být letošní produkce o 28 procent slabší. Dříve se očekával pokles až o 36 procent. Stále to ale bude nejhorší produkce za 40 let, což podle ministerstva může vést k tomu, že se sáhne do zásob z minulých let. Pokles produkce z vinic v okolí Bordeaux úřad upravil na minus 21 procent z dříve uváděných minus 25 procent. V Burgundsku a kraji Beaujolais, které zasáhly mrazy, krupobití i choroby vinné révy, se očekává produkce nižší o 51 procent. To je ještě horší odhad než v minulém měsíci, kdy se uvádělo minus 47 procent. V kraji Charentes by se letos mělo vyrobit meziročně o 11 procent méně vína. To je o deset procentních bodů slabší pokles, než činil zářijový odhad. Zato poptávka po vínu se po loňském poklesu způsobeném pandemií zvyšuje. Vývoz vína a lihovin z Francie byl v pololetí o 8,6 procenta vyšší než ve stejném období před dvěma lety.
Hlavní část vinobraní začala koncem září na jižní Moravě. Výnos z vinohradů je podle prvních odhadů spíše průměrný.*