Globální oteplování může z Británie udělat ideálního producenta červeného vína

Zvyšující se teploty způsobené klimatickými změnami by mohly udělat z Británie předního producenta červeného vína. Vyplývá to z nové studie, o které informoval zpravodajský server Independent.

Výzkum britského vinařského sektoru v souvislosti s klimatickými změnami naznačil, že rostoucí teplo ovlivní hrozny a Británie by se mohla stát klíčovým hráčem ve výrobě vysoce kvalitního vína. Podle klimatických odhadů by se teploty ve vinařských oblastech Spojeného království mohly do roku 2040 zvýšit o 1,4 stupně Celsia. Od 80. let 20. století už se přitom zvýšily o jeden stupeň. Podle vědců se kvůli oteplování klimatu začínají podmínky pro produkci britských vín stále více podobat těm francouzským. Například současné nejlepší oblasti pro pěstování rulandského modrého se v důsledku teplotních změn posunou na sever od Francie. Vedoucí výzkumu, profesor Stephen Dorling z Východoanglické univerzity, řekl: "Nebývali jsme proslulí výrobou tichých červených vín, ale měnící se klima tomu dává perspektivu."
Britští vinaři by toho podle něj měli využít a vysadit více vinné révy, aby tak zúročili nárůst teplot, který se v příštích desetiletích očekává. V roce 2018 se v Británii poprvé vyrobilo více než 15,6 milionu lahví červeného vína, a to díky mimořádně dlouhému létu, dodal Independent.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down