Potravinářská společnost Hamé ve svém kunovickém závodě zpracovává zelí tradičním způsobem - šlapáním. Kvůli modernizaci prostor letošní sezona začala o něco později než obvykle. Hamé v Kunovicích každoročně vyrobí asi 1500 tun kysaného zelí. Třetinu využije na svá chlazená jídla, 1000 tun kysaného zelí koupí spotřebitelé.
V Kunovicích se kysané zelí vyrábí od roku 1925. Postup se nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době skutečnou raritou. "Během směny našlapou naše pracovnice téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá 24 až 48 hodin," řekl David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé. Ženy, které zelí zpracovávají, podle vedoucí směny Hany Milošové musí překonat fyzickou náročnost této produkce. "Zelí se musí ručně očistit, vyvrtat košťály, a pak se v tanku šlape centimetr vedle centimetru tak, aby byl vytlačen veškerý vzduch a veškerá voda," popsala Milošová. V kunovickém závodě je deset tanků o celkovém objemu asi 250 tun. Jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. "Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," dodal Kladroba.*