Společnost Naturamyl Havlíčkův Brod meziročně zvedla výrobu bramborového škrobu o 18 procent na téměř 2200 tun. Škrobárna zahájila letošní sezonu v polovině září. Nyní již ukončila výkup průmyslových brambor a škrob přepírá a suší. Podle ředitele Zdeňka Mylera byl brambor dostatek a hlízy měly rekordní škrobnatost.
"Škrobnatost byla kolem 21 procent, výrazně vyšší než loni," řekl dnes ČTK. V průměru bývá škrobnatost asi o tři procenta nižší. Zhruba během dvou měsíců podnik vykoupil kolem 10.000 tun průmyslových brambor. Podle nových pravidel, platných v EU, firmy platí zemědělcům méně než loni, snížila se ale i prodejní cena škrobu. Průmyslové brambory jsou však jedinou komoditou, u níž farmářům dotace EU a státu dorovnají cenu na stejnou úroveň, za niž prodávají pěstitelé v západoevropských zemích.
Podle agenturních informací Naturamyl také vyrábí sušenou bramborovou kaši z konzumních brambor v provozu Bohdalov na Žďársku. Produkci zahájil koncem srpna a ukončí ji v květnu. I pro tuto výrobu je podle Mylera brambor dostatek. Zhruba 90 procent škrobu Naturamyl zpracuje na další výrobky pro potravinářský průmysl, které jsou určeny pro tuzemský trh. Jejich ceny podle Mylera nyní stagnují, ale proti loňsku jsou nižší, a to snižuje zisk podniku. A.s. Naturamyl zaměstnává průměrně 140 lidí. Loni vyrobila 1870 tun škrobu. Roční tržby činily 178 milionů korun.