Hroznům na jihu Moravy počasí letošního léta prospívá, voda letos nechybí

Pouze mírný náskok oproti dlouholetému průměru má letos dozrávání hroznů v jihomoravských vinohradech. První burčák, tedy částečně zkvašený hroznový mošt z hroznů vypěstovaných v České republice, by mohl být k dostání v prvních srpnových týdnech, řekli oslovení vinaři a odborníci. Počasí letošního léta s dostatkem vláhy hroznům prospívá, škody způsobené jarními mrazy ale nedoženou.

"Co nezmrzlo, to má mírný předstih oproti dlouhodobému průměru, ale nijak dramatický, přibližně týden. Předpokládám, že první burčáky budou k dostání v polovině srpna, hlavní část vinobraní zřejmě začne hned s koncem prázdnin," odhadl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Dodal, že stolní hrozny určené k jídlu budou zralé pravděpodobně už na přelomu července a srpna.

Burčák

Burčák

Vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice očekává, že jeho nejranější odrůda Augustovskij, kterou pro výrobu burčáku používá, bude zralá už na začátku srpna, loni to bylo až 15. srpna. "Od roku 2015 až 2016 bývá burčák už na začátku srpna, loni to bylo o něco později. Nám hrozny dozrávají krásně, začínají se barvit i modré odrůdy. Očekávám, že hlavní část vinobraní by mohla začít ve druhé polovině srpna," poznamenal David Šťastný ze Chateau Valtice.

Dozrávání hroznů

Ještě v červnu se zdálo, že hrozny budou v dozrávání mít větší náskok oproti minulým rokům. "Náskok se vlivem chladného počasí v minulém týdnu zkrátil, nicméně pravděpodobnost, že burčák se bude prodávat už v srpnu, je stále vysoká. Ve vinicích máme dostatek vláhy, což podporuje růst révy a hroznů. Současně s tím čelíme abnormálně silnému tlaku chorob," konstatoval ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.

Očekávané výnosy

Vinaři se shodují v tom, že nebýt jarních mrazů, výnosy vinic mohly být letos skvělé. "Zatímco v loňském suchém počasí se ve vedrech růst zpomaloval, letos to při dostatku vláhy neplatí. Díky dostatku vody se mohou rostliny efektivně ochlazovat a vysokým teplotám tak čelí lépe," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down