Hroznům na jihu Moravy počasí letošního léta prospívá, voda letos nechybí
Pouze mírný náskok oproti dlouholetému průměru má letos dozrávání hroznů v jihomoravských vinohradech. První burčák, tedy částečně zkvašený hroznový mošt z hroznů vypěstovaných v České republice, by mohl být k dostání v prvních srpnových týdnech, řekli oslovení vinaři a odborníci. Počasí letošního léta s dostatkem vláhy hroznům prospívá, škody způsobené jarními mrazy ale nedoženou.
"Co nezmrzlo, to má mírný předstih oproti dlouhodobému průměru, ale nijak dramatický, přibližně týden. Předpokládám, že první burčáky budou k dostání v polovině srpna, hlavní část vinobraní zřejmě začne hned s koncem prázdnin," odhadl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Dodal, že stolní hrozny určené k jídlu budou zralé pravděpodobně už na přelomu července a srpna.
Burčák
Vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice očekává, že jeho nejranější odrůda Augustovskij, kterou pro výrobu burčáku používá, bude zralá už na začátku srpna, loni to bylo až 15. srpna. "Od roku 2015 až 2016 bývá burčák už na začátku srpna, loni to bylo o něco později. Nám hrozny dozrávají krásně, začínají se barvit i modré odrůdy. Očekávám, že hlavní část vinobraní by mohla začít ve druhé polovině srpna," poznamenal David Šťastný ze Chateau Valtice.
Dozrávání hroznů
Ještě v červnu se zdálo, že hrozny budou v dozrávání mít větší náskok oproti minulým rokům. "Náskok se vlivem chladného počasí v minulém týdnu zkrátil, nicméně pravděpodobnost, že burčák se bude prodávat už v srpnu, je stále vysoká. Ve vinicích máme dostatek vláhy, což podporuje růst révy a hroznů. Současně s tím čelíme abnormálně silnému tlaku chorob," konstatoval ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.
Očekávané výnosy
Vinaři se shodují v tom, že nebýt jarních mrazů, výnosy vinic mohly být letos skvělé. "Zatímco v loňském suchém počasí se ve vedrech růst zpomaloval, letos to při dostatku vláhy neplatí. Díky dostatku vody se mohou rostliny efektivně ochlazovat a vysokým teplotám tak čelí lépe," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!