Rodinný pivovar Bernard uvařil od ledna do konce září 198 651 hektolitrů piva. Meziročně se jeho výstav zvýšil o dvanáct procent. Díky rostoucímu odbytu se podniku zlepšily tržby i zisk. Sortiment humpoleckého pivovaru byl nyní rozšířen o nové pivo. Jde o pivo druhu Ale, které je na rozdíl od dosavadní produkce svrchně kvašené. Pivovar Bernard začal pivo Ale průmyslově vyrábět jako první v České republice. Uvedl to mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.
O svrchně kvašeném speciálním pivu Bernard Bohemian Ale řekl s nadsázkou Mikulášek, že je sektem mezi pivy. Tento nápoj se totiž dokvašuje přímo v láhvi, a to díky kvasnicím přidávaným během stáčení. Vývoj nového druhu piva obsahujícího 8,2 procenta alkoholu trval přes dva roky.
Kvůli zavedení novinky investoval pivovar kolem 20 milionů korun. Bylo nutné připravit technologii tak, aby nedošlo ke zkřížení spodních kvasnic, používaných pro český ležák a svrchních kvasnic pro Ale, vysvětlil mluvčí. Kvůli zajištění produkce nového piva pořídil pivovar spilku, nádrže na zrání piva - tanky a také filtraci a obaly. Kvasnice pro Ale zatím Bernard dováží z Belgie, ale připravuje se na jejich výrobu.
Pivovar Bernard je největším výrobcem piva na Vysočině, produkci postupně zvyšuje řadu let. Rostoucí prodej piva Bernard se promítl do tržeb pivovaru, které během letošních prvních tří čtvrtletí stouply skoro o 14 procent na 392,8 milionu Kč. Zisk podniku převýšil 56 milionů Kč oproti 54,7 milionu Kč ve stejném období vloni.
V minulém roce uvařil pivovar Bernard rekordních 231 600 hektolitrů piva. V porovnání s rokem 2012 objem jeho produkce stoupl o 8,8 procenta.*