Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček varuje před novelizací zákona o potravinách, jak ji navrhuje poslankyně Margita Balaštíková. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, odňal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích, řekl na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.
Podle Marečka jde o několikátou snahu sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. "Jde o o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení," řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková. Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. "I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků," řekl Mareček. Hygienici by podle návrhu novely mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. "Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu," řekl Mareček. Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. "I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami," uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla. Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve sněmovně.*