Jihomoravští zemědělci oslavili v sobotu dožínky, přestože jsou výnosy nižší než loni a region trápilo sucho. Krajský svátek sklizně u příležitosti ukončení žní se po letech přesunul z Brna do Břeclavi. V okresech, tedy blíže k půdě a zemědělcům, se budou krajské dožínky konat i v příštích letech.
Břeclaví odpoledne prošel krojovaný průvod s historickou i současnou zemědělskou technikou. Dožínky mají jak rozměr duchovní, který se projevuje poděkováním za úrodu, tak materiální, což v Břeclavi reprezentovaly stánky s jídlem i pitím a zábavný program. Pro děti chovatelé připravili výstavu zvířat.
V srpnu zemědělci uváděli, že průměrný výnos obilí je letos na jižní Moravě o dvě tuny z hektaru nižší než loni a činí 4,26 tuny. Nízké výnosy přičítají suchému počasí, které panovalo v květnu, červnu a v první půli července. Obilí tak nenabralo potřebný objem a později zasychalo. U vinné révy zase úřadovaly jarní mrazy, sklizeň bude kvůli nim asi o 20 až 25 procent nižší.
S oslavou sklizně se na jižní Moravě v posledních letech pojí udělování ocenění Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy. Porotám zachutnala třeba Zelná pochoutka z Pekařství Křižák v Boleradicích na Břeclavsku a extra džem z mišpulí s vlašskými ořechy a karamelem od Zuzany Boudové ze Znojma. Vesnický pivovar Ohrada na Blanensku uspěl s polotmavým dvanáctistupňovým ležákem Pacholek. Ocenění Regionální potravina má také třeba farmářská slanina firmy Hadač a Zapletal z Rosic u Brna nebo kozí sýr Michaly Zdrubecké z Farmy Amálka na Blanensku.*