Až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, důvodem jsou estetické a další důvody. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce totiž nechtějí přijímat. Tvrdí to aktivisté, kteří na toto plýtvání upozorňují v rámci iniciativy Zachraň jídlo. V sobotu proto uspořádají na pražské Piazzetě Národního divadla hapenning, v jehož rámci chtějí zdarma uvařit polévku pro 2000 lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu. Na dnešní tiskové konferenci to za organizátory akce uvedl Adam Podhola.
Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělila padesátka dobrovolníků charitativním organizacím.
Přímo na polích podle nich zůstává až třetina plodů. Aktivisté se při tom odvolávají na odborné studie a zprávy z Evropského parlamentu.
"Je to obrovské množství," řekl Podhola, podle kterého se s jídlem plýtvá i v dalších částech spotřebitelského řetězce. Důvodem nejsou jenom estetická hlediska, která uplatňují obchodní řetězce, ale i nepřízeň počasí nebo rušení objednávek na poslední chvíli. Podle Dominiky Jarosz z organizace Feedback jde o celosvětový problém.
Sobotní akce začne v deset hodin. Od dvanácti hodin by se měla začít vydávat "křivá" polévka, tedy pocházející z nevzhledných plodů. Během dne budou moci zájemci jít na workshopy, kde se například naučí vyrábět pesto z mrkvových natí či ochutnají vařenou mrkev v rohlíku.*