Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letošním 1. čtvrtletí dočasně uzavřela 55 restaurací či jídelen kvůli závažným porušením hygienických či potravinových předpisů. Porušení předpisů zjistili inspektoři u třetiny z celkem 3170 kontrol. Novinářům to dnes řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.
Od začátku letošního roku SZPI včetně výroben a obchodů uzavřela celkem 68 provozoven. Provozovny veřejného stravování představují 80 procent zavřených podniků, což Klanica považuje za alarmující. "Povědomí o hygienických požadavcích a požadavcích potravinového práva u výrobců a do jisté míry u klasických prodejců potravin je na výrazně vyšší úrovni než u subjektů, které provozují veřejné stravování," uvedl.
Více než třikrát vyšší podíl kontrol se zjištěným nedostatkem proti kontrolám u výrobců, chovatelů či prodejců zjistila letos ve stravovacích zařízeních také Státní veterinární správa (SVS). Ta v restauracích od ledna nově kontroluje nakládání s produkty živočišného původu. Do konce minulého týdne její inspektoři odhalili v restauracích a jídelnách 277 případů porušení předpisů. Podíl kontrol se závadou tak je 13 procent. Při kontrolách v dalších dozorovaných podnicích veterináři zjišťují přestupky zhruba ve čtyřech procentech případů.
V 85 případech předali veterináři na základě svých zjištění podnět dalším orgánům, neboť zjistili závady v oblastech, ke kterým nejsou kompetentní. "V několika případech tyto orgány danou provozovnu na náš podnět uzavřely," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. Výše navržených pokut je podle něj zhruba jeden milion korun.
Mezi nejčastější zjištěné závady patřily zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin, zaplísnění prostor či výskyt hlodavců a jejich trusu. Častým nedostatkem bylo také nefungující chladicí zařízení a chybějící přívod teplé vody.*