Inspekce upozornila na další kuřecí maso z Ukrajiny , kde byly bakterie salmonely

Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila včera Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

Jde o kuřecí maso, které je zdraví nebezpečné, protože bakterie vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.

Inspekce označila za nebezpečné balení Kuřecí řízky čerstvé

Za nebezpečné označila inspekce balení s názvem Kuřecí řízky čerstvé, které pocházejí od výrobce WE Trade ze Slovenska, avšak chov a porážka se uskutečnily podle etikety na Ukrajině. Jde o šarži s datem spotřeby do 31. srpna, ale je možné, že někteří mohou mít kuřecí maso ještě zmražené. Bakterie totiž mráz nijak nepoškodí.

V případě mraženého kuřecího masa šlo o zboží s názvem Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené a datum minimální trvanlivosti bylo do 20. prosince 2024. Výrobcem je firma Branch Pererobniy Compleks. Makro muselo okamžitě šarži stáhnout z prodeje. Inspekce také okamžitě umístila zjištění nevyhovujících potravin do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Na podobné případy z Ukrajiny upozornila inspekce v posledních třech měsících několikrát.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down