Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos díky nové kompetenci uzavřela kvůli různých pochybením od ledna už 140 provozoven. Většinou jde o restaurace, rychlá očerstvení, pivnice. Uvedla to SZPI.
"Typickými důvody k uzavření provozovny je rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, absence přístupu k teplé vodě a další prohřešky, které přímo ohrožují zdraví spotřebitele," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
SZPI zveřejnila dalších devět míst. Je mezi nimi například plzeňská restaurace Na Libušíně. Kontroloři v kuchyni našli mastnotou a zaschlou špínou znečištěné plochy pracovních zařízení, jako jsou fritézy, mikrovlnná trouba. Například digestoř byla zaplísněná. Na podlahách bylo také enormní množství usazené špíny. "Z uvedených důvodů inspekce přistoupila k zákazu užívání prostor kuchyně," uvedl Kopřiva.
Nedostatky našla inspekce i v pekárně Radim Kadlec ve Vítkovicích nebo v Potravinách mix ve Vimperku.
Praxe je taková, že při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby situaci napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní.*