Inspekce zakázala Albertu prodávat rozinky s obsahem ochratoxinu A

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodávat rozinky privátní značky Albert, které odebrala ve stejnojmenné prodejně. Obsahovaly totiž nadlimitní množství toxické látky ochratoxin A. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobcem je slovenská společnost Encinger, která vyrábí sušené ovoce i pod vlastní značkou a dodává je i do ostatních řetězců a maloobchodních prodejen.

Inspekce zakázala šarži s trvanlivostí do 9. října 2018, jedná se o dvousetgramové balení. Zemí původu ovoce je Írán. Ochratoxinu bylo v rozinkách 29 mikrogramů na kilogram, což je téměř třikrát více, než stanovuje zákonný limit. Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví, uvedl Kopřiva.
Inspekce informaci vložila také do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a se společností Ahold zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Prakticky stejné množství ochratoxinu měly rozinky stejného výrobce před více než rokem odebrané v Penny Marketu, dříve měl stejný výrobce problém například se sušenými meruňkami, kde byli škůdci, ořechy byly plesnivé.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down