11.12.2000 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak dopadly kontroly burčáku

Česká zemědělská a potravinářská inspekce provedla v období od poloviny srpna do konce listopadu t.r. /tedy v době, kdy je možné podle novely zákona č.115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství v patném znění, burčák vyrábět a uvádět do oběhu/ 51 kontrol prodeje burčáku.

V pěti případech se jednalo o kontrolu z podnětu stížnosti spotřebitele, zbývajících 46 vzorků bylo odebráno v rámci plánované kontroly ČZPI.
Kontrola burčáku byla zaměřena na obsah alkoholu a na povinnost prodejce doložit doklady o původu zboží, živnostenský list a povolení k prodeji. Kontrola, zaměřená na zjištění nepřípustného ředění vodou byla, vzhledem k vysokým finančním nákladům, provedena ve vybraných případech, při kterých bylo zohledněno především množství a rozsah prodeje.
Ve 12 případech byl zjištěn nevyhovující obsah alkoholu, v 10 případech neměla kontrolovaná osoba v pořádku doklady. V jednom případě bylo prokázáno ředění burčáku vodou..
ČZPI v současné době připravuje 12 správních řízení, ve kterých budou kontrolovaným osobám navrženy pokuty s ohledem na množství prodávaného burčáku, porušení dalších ustanovení zákona nebo snaha o maření kontroly.
Podle zákona č.63/1986 Sb., o ČZPI v platném znění, je navíc kontrolovaná osoba, u níž byla rozborem zjištěna neodpovídající jakost, povinna uhradit náklady spojené s vyhotovením analýz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down