Vznik odpadů a znečištění je možné omezit již v průběhu výroby změnami v používaných technologiích a postupech. Tato opatření zároveň šetří většinou i suroviny, energii a v konečném důsledku i kapsu podnikatele. To je zhruba princip čistší produkce. Oficiálně se k tomuto programu připojila naše republika podpisem Mezinárodní deklarace o čistší produkci v roce 1999 a vyhlášením Národního programu čistší produkce na počátku letošního roku.
„V rámci projektu čistší produkce ve výrobním procesu zjišťujeme, kde a proč vznikají odpady a znečištění. Hledáme možnosti, jak jejich vzniku zabránit a zároveň jak zvýšit využití surovin a energií. Vycházíme přitom z analýzy materiálových a energetických toků, zjišťujeme, kde se suroviny a energie špatně využívají a kde zbytečně vznikají odpady, a navrhujeme opatření, která mají tento stav změnit,“ vysvětlila Anna Christianová, ředitelka Českého centra čistší produkce (CPC) a dodala: „Na základě projektu čistší produkce může podnik dojít k závěru, že mu postačí menší čistírna odpadních vod, že potřebuje třeba úplně jiné zařízení na úpravu surovin na počátku technologického procesu, a tím nevznikne řada odpadů v dalším průběhu výroby. Můžeme třeba zdokonalit třídění surovin nebo se suroviny zbaví hned na počátku nějaké nebezpečné složky, která se v technologickém procesu musí nákladně odstraňovat. Někdy zjistíme, že technologický postup má jednotlivé kroky za sebou nesmyslně řazeny. Stává se, že již pouhá organizační změna, která technologický postup upraví, ušetří energii, suroviny nebo sníží znečištění životního prostředí.“ Principy čistší produkce se samozřejmě týkají všech výrobců, včetně potravinářů a zemědělců. Projekty, které se dělaly v oblasti zemědělství, jsou zaměřené třeba na ošetřování osiva, chov dobytka na pastvinách a výběr nejvhodnějšího plemene, úsporu hnojiv, optimální hnojení a používání pesticidů, volbu nejvhodnějšího postupu pro zpracování odpadů v zemědělství i na možnost, jak při zpracování zemědělských odpadů využít i odpady komunální. To všechno jsou postupy, které se mohou aplikovat v široké míře. „Příkladem jsou návrhy opatření pro pět různých zemědělských podniků, které jsme zpracovali v rámci souhrnného projektu města a regionu Moravská Třebová. Tyto podniky se liší přírodními podmínkami, v nichž hospodaří, zaměřením výroby, právní formou i velikostí. V potravinářském průmyslu jsme se zejména zabývali projekty pro podniky na zpracování masa a mléka. V masném průmyslu jde hlavně o snížení objemu tuhých odpadů a odpadní vody. V mlékárenství jsou problémem zbytečné ztráty mléka jeho rozlitím, nadměrné množství odpadní vody při neracionálním postupu čištění a malé využívání syrovátky“ vysvětlila Christianová. Jak ředitelka konstatovala, o možnostech podpory pro podniky, které se rozhodnou program čistší produkce zavést, zatím „jednáme s jednotlivými ministerstvy. Některé z projektů by snad mohly využívat programy pro malé a střední podnikání. Určitou podporu budou pravděpodobně moci poskytovat kraje. Uvažovalo se také o programu SAPARD,“ uvedla s tím, že podle její představy by podnik si měl sám zpracování projektu čistší produkce uhradit a na realizaci z něj plynoucích opatření by měl mít možnost čerpat nějakou zvýhodněnou půjčku.