Jihočeská univerzita nabízí nový předmět sýrařství

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity (JU) otevře v blížícím se akademickém roce nový předmět sýrařství. Bude součástí nově akreditovaného magisterského oboru Kvalita zemědělských produktů. Studenti si vyzkouší, jak se vyrábějí jednotlivé druhy sýrů. Uveda to Eva Samková ze Zemědělské fakulty, která předmět vyučuje. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka mají tito absolventi velkou šanci najít práci v mlékárenství.

Fakulta má pro sýrařství vybavení v laboratořích pavilonu E a v minimlékárně, která sídlí v budově s minipivovarem. Předmět se zkušebně vyučoval letos v letním semestru, přihlásilo se devět studentů. Věnují se teorii, mají praktická cvičení, semináře s odborníky i exkurze. "Učí se rozlišit, jak se značí správně sýry, měli cvičení na výrobu čerstvých sýrů, dělali jsme ricottu, tvaroh i tvaroho-smetanový krém, pak ještě polotvrdé a pařené sýry. Dalším významným cvičením byla senzorická analýza, kde si otestovali, jestli dokážou rozeznat jednotlivé chutě, a hodnotili sýry," řekla Samková. Přihlásili se i studenti, kteří mají domácí zvířata a zkoušeli již sýr vyrábět.

Obor kvalita zemědělských produktů budou studovat čtyři studenti, předmět sýrařství bude v letním semestru, přihlásit se mohou studenti různých oborů. Na Zemědělské fakultě je 1185 studentů.

"Předmět sýrařství je dobrý, protože v jižních Čechách operuje jeden z největších výrobců Madeta, která potřebuje vysokoškolsky vzdělané odborníky, a na Jihočeské univerzitě tomu skutečně rozumí, sýrařskou vědu ovládají a umí. Jsou zaměřeni na praktickou mlékařinu, takové lidi potřebujeme v naší mlékárenské praxi, odborníků se nám nedostává. Absolventi se mohou jednoznačně uplatnit v Madetě," řekl Kopáček.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down