Jihomoravské pivovary začaly s vařením speciálů na Velikonoce. Největší várku chystá tradičně Starobrno, letos pivovar vyrobí 4600 hektolitrů Zeleného piva. Speciál chystá i pivovar ve Slavkově nebo brněnské minipivovary.
Starobrno dělá Zelené pivo už 11 let. Dnes na varně přidali do ještě nehotového piva speciální bylinný výluh. Jeho přesné složení zná jen několik málo lidí. Jednotlivé ingredience výluhu se musí objednávat přibližně rok dopředu. Výluh se připravuje ze tří druhů bylin, jedinou odtajněnou je kopřiva dvoudomá. Podstatou receptury je také speciální světlý ječný slad, který si nechává Starobrno vyrábět ve sladovně v Hodonicích na Znojemsku.
Za speciálem původně stál sládek Petr Hauskrecht, který má v Brně od předloňska vlastní minipivovar. Jeho podnik na Velikonoce chystá dvě várky jarního bavorského jantarového speciálu PH 13 Marcen. Märzenbier, neboli březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo, uvařené před svátkem sv. Jiří. Slavkovský pivovar letos chystá znovu jarní kvasnicový ležák. Ten je připravený ze čtyř druhů sladů, do kterého pivovar přidává živou kulturu jemných kvasinek. Novinku chystá i brněnský minipivovar Lucky Bastard, který se bude brzy stěhovat do nových prostor.*