Jubilejní ročník jihočeské soutěže hraje všemi chutěmi

Do desátého ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky (CHJ) se letos přihlásilo 43 výrobců potravin. Ti dodají ve středu 25. května 2016 celkem 127 výrobků ke komisnímu hodnocení do pavilonu R2 na českobudějovickém výstavišti. Senzorické a „rozumové“ posuzování jídla a pití, většinou určeného k přímé konzumaci, potrvá cca od 10 do 15 hodin. Uvedla to ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

Kolovrátek, Špaldovník, Řepný chléb, Kapří paštika, Šumavské bramborky. To je jen stručná ochutnávka názvů „soutěžících produktů“. Spojuje je regionální původ. Navzájem se „utkají“ v jedenácti kategoriích. Překvapujícím trendem „mléčné skupiny“ je nárůst počtu výrobků z kozího a ovčího mléka na úkor kravského. O konečném umístění potraviny na výsledném žebříčku kvality rozhodne vícekriteriální bodové hodnocení. Hodnotitelé  se zaměří například na vzhled, barvu, strukturu a chuť „soutěžících“ dobrot. Posoudí podíl použitých jihočeských  surovin, základní přísady a pomocné látky technologie výroby. Šanci na získání známky Chutná hezky. Jihočesky má stejně tak jídlo stvořené na základě tradiční receptury jako potravina vyrobená inovativní cestou. Úspěšnost přihlášených produktů zvyšuje také nadprůměrná vzhlednost nebo originální + regionální název výrobku. Vyhlášení výsledků se uskuteční v sobotu 4. června před polednem při příležitosti konání  Slavností piva v Pivovarské zahradě  na českobudějovickém výstavišti.

V průběhu minulých ročníků prošlo komisním hodnocením 1312 výrobků. Do současnosti byla značka udělena 214 výrobkům. Projekt CHJ realizuje od roku 2007 Regionální agrární komora Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje. Záštitu letošnímu ročníku již tradičně poskytl krajský hejtman Jiří Zimola.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down