17.07.2001 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K odbytu a úpravě zeleniny pro trh

Letošní sezóna se pro tuzemské zelináře rýsuje uspokojivě. „Trošku lepší normál,“ obecně hodnotí dosavadní vývoj Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy. Pozdní nástup jara, chladné noci i horší počasí před začátkem léta sice přineslo jisté zpoždění ve vývoji vegetace a při sklizni jarní zeleniny. Kvalitu to ale podle Zemana nijak nepoznamenalo. V době, kdy na trh vstupuje domácí zboží, většinou ustávají dovozy zeleniny ze zahraničí.

„Zisky zelinářů v porovnání s minulými roky klesají,“ zdůraznil předseda unie s tím, že farmářské ceny stagnují, zatímco veškeré náklady se zvyšují. Zelináři kritizují vysoké marže obchodníků, asi nejkřiklavější je situace u květáku. „My prodáváme hlávku květáku do deseti korun, na pultech ale cena nejde pod dvacet korun,“ porovnal Zeman. Nedá se podle něho ale říci, že by na tom domácí zelinářství bylo nejhůř. Hlavně na Nymbursku se dnes zelenina dělá na velice dobré úrovni, vyzdvihl Zeman s tím, že větší úspěch v současné době slaví velký privátní sektor v porovnání se zemědělskými družstvy a akciovými společnostmi. Když předseda Zelinářské unie hovoří o úspěšných pěstitelích, má na mysli soukromníky pěstující zeleninu na ploše kolem padesáti hektarů a větší.
Podporu Zelinářské unie má projekt iniciovaný holandskou firmou Agro Select k vytvoření zelinářského zpracovatelského a odbytového centra v Čechách. „V nynější první fázi jde zatím o studii proveditelnosti. Holanďané chtějí do projektu vložit své zkušenosti a sehnat finance. Záleží především na tom, jaká bude odezva u našich pěstitelů,“ uvedl Zeman. Odbytové centrum, kde by se zelenina soustředila a připravovala pro trh, by mělo vzniknout v jednom z těchto tří okresů: Mělník, Nymburk nebo Litoměřice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down