Výrobci javorového sirupu v kanadské provincii Quebec uvolňují více než polovinu této sladké polevy ze strategických rezerv, aby udrželi krok s rostoucí poptávkou a zabránili svízelné situaci pro milovníky palačinek. Prodej javorového sirupu se zvýšil od loňského roku, kdy vypukla pandemie covidu-19 a lidé začali jíst více doma. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na organizaci Quebec Maple Syrup Producers (QMSP), která spravuje jediné strategické rezervy javorového sirupu na světě.
Kromě toho byla kvůli neobvykle teplému počasí letošní úroda v Quebeku nejmenší za poslední tři roky. Javorový sirup se na severu amerického kontinentu vyrábí z mízy javorů, kdy střídavé mrazy a vyšší teploty na jaře způsobují tok mízy.
QMSP proto uvolní na začátku příštího roku více než polovinu ze 45 milionů kilogramů rezerv sirupu. "Není žádný důvod k obavám: naše organizace má prostředky k uspokojení poptávky," prohlásil šéf QMSP Serge Beaulieu.
Lesy v Quebeku generují téměř tři čtvrtiny světové produkce javorového sirupu. Zlatavý mok z provincie je velmi ceněný, v roce 2012 zloději odcizili množství javorového sirupu v hodnotě 18 milionů kanadských dolarů (321 milionů korun).