Vloni se vyprodukovalo přibližně 18 362 tun kapra obecného, který je hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, letos se předpokládá produkce v podobné výši. Uvedl to na nedávné tiskové konferenci ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Cena kapra se očekává meziročně vyšší, především z důvodu rostoucích legislativních podmínek a dalších vzestupných se nároků na produkci, které navyšují producentům náklady.
Podle něj se na produkci této ryby podepíšou dva roky poměrného sucha. „ Je to otázka dosažitelnosti plůdků. Do budoucna bude zřejmě trochu problém s novou násadou,“ míní. Existovaly rozdíly napříč Českou republikou. V Plzeňském kraji a Jižních Čechách chyběla voda z významné části, asi deset až 20 procent kapacity rybníků, na Jižní Moravě nebyla v podstatě žádná voda v plůdkových rybnících a výtažnicích. Připomněl, že produkci ovlivňují rovněž škody způsobené kormorány. Podle něj nejde jen o přímé škody, ale i o škody následné, kdy ryby jsou poraněny například kormorány a dostanou následně zánětlivá onemocnění. To má dopady do růstu i kvality. Koberna poznamenal, že rybožraví predátoři, jako jsou kormoráni, volavky, vydry, norci a jiné, škody se vyšplhaly až na 200 milionů korun. Podle něj přijatá opatření proti kormoránům a volavkám na plůdkových rybnících nejsou až takovým přínosem. „Představa, že myslivec nemá co na práci a loví kormorány, a odměna 350 korun za jeho odlovení je směšná,“ míní s tím, že stavy těchto zvířat se postupně zvyšují. Škody však podle něj způsobují i vydry. Koberna je přesvědčený o tom, že i přes kritický stav vody a další komplikace, bude letos dostatek kaprů na štědrovečerní večeři. Lidé je budou mít možnost zakoupit ho ať už v klasických kamenných prodejnách nebo u tradičních stánků, které budou řádně označeny,“ podotkl. Co se týká Chráněného označení Třeboňský kapr, ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování tohoto kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. Chráněné zeměpisné označení Pohořelický kapr pak poskytuje zákazníkům jistotu, že celý výrobní cyklus kapra, od výtěru po jeho tržní realizaci, probíhá v daném regionu a v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.