Ve dnech 9. až 17. října se uskutečnila auditní mise FVO (Food and Veterinary Office) s názvem Identifikace nebezpečí a management rizik v krmivovém řetězci. Stěžejní kontrolní autoritou v této oblasti je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, proto převážná část návštěvy byla zaměřena právě na něj. Informuje o tom na internetových stránkách Ivana Kršková z kanceláře tohoto ústavu.
Hlavním cílem této mise bylo prověřit nastavení systému kontroly krmiv v České republice s důrazem na bezpečnost krmných surovin a doplňkových látek dodávaných podniky, které nejsou typickými krmivářskými subjekty. Kontroly proběhly například u výrobce krmného vápence, v pivovaru, který dodává vedlejší produkty z výroby piva ke krmení, a e mlýně. Další velkou kapitolou bylo nastavení a kontroly systémů HACCP u schválených výrobců krmných směsí se zaměřením na identifikaci a řízení rizik.
Do dvaceti dní od ukončení mise bude zaslán návrh závěrečné zprávy k vyjádření a případnému doplnění. „Z předběžných závěrů, které byly prezentovány na závěrečném jednání vyplynulo, že systém kontroly krmiv v ČR je velmi dobře nastaven, že kontrolní autorita má výborný přehled o všech článcích krmivářského řetězce, a že plánování jak kontrol, tak odběrů vzorků je na vysoké úrovni. Rovněž metodické zajištění kontrol si získalo kladné hodnocení,“ uvádí se na webových stránkách ústavu.
Hlavním doporučením pro další zvýšení funkčnosti systému je rozvoj „samokontrolních“ funkcí, tedy vlastní supervize a interního auditu, uzavřela Kršková.