Řada vědců se domnívá, že vyšší teploty a sucha vyvolaná klimatickými změnami na mnoha místech světa v nadcházejících desetiletích určitým způsobem sníží úrodu. Zároveň však tvrdí, že rostoucí koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře by nemusely mít příliš negativní vliv. Plyn, který je považován za jeden z hlavních důvodů globálního oteplování, totiž může urychlit fotosyntézu, čímž by se negativní vlivy oteplování zmírnily. Uvádí to studie, která byla prezentována na setkání londýnské Královské společnosti.
Zemědělský expert Illinoiské univerzity Steva Long, kterého citoval server NewScientist.com. tvrdí, že výše zmiňované pozitivní aspekty oteplování vycházejí z výzkumů v laboratorních podmínkách. Studie prováděné na čtyřech hlavních zemědělských plodinách pěstovaných na běžných polích - kukuřici, sóje, rýži a pšenici - naznačují, že oteplování na úrodu působí velmi negativně. V některých experimentech výnosy byly až o polovinu nižší, než kolik předpokládaly laboratorní testy, poukázal.