Označení potravinářskou cechovní normou má 1858 výrobků od 194 společností. Předloni bylo zapojených firem 109, meziročně tak počet vzrostl o zhruba 80 procent. Sdělila to mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. Potraviny vyrobené podle norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.
Aktuálně je schváleno 287 cechovních norem, nejsou pokryté pouze komodity týkající se čerstvého ovoce a zeleniny s výjimkou brambor. Dál nejsou cechovní normy, které by hodnotily zpracované ovoce a zeleninu jako jsou kompoty nebo zeleninové šťávy. Chybí také například u koření, snídaňových cereálií a některých cukrovinek. Loni například vznikly normy na mnohé pekařské výrobky, nebo na ruské vejce v aspiku.
"V letošním roce bychom rádi dokončili normy na jemné pečivo. Jemné pečivo, to jsou například loupáčky, šátečky, koblihy, buchtičky, vánočky a další. Vyhláška přesně stanovuje, kolik tuku a cukru musí pečivo obsahovat, aby se mohlo označit jako jemné. Běžné pečivo má tuku a cukru méně. Rozdíl mezi jemným pečivem a běžným pečivem na omak je jeho jemnost, běžné pečivo je naopak křupavé," dodala Kavanová. V letošním roce by pak podle ní měli do projektu vstoupit například chovatelé prasat nebo výrobci krmiv.
Cechovní normy zavedla Potravinářská komora podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 tisíc produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky, spustila ho v roce 2017.*