Komora: V potravinářských provozech bylo 0,6 procenta pozitivních

V potravinářských firmách bylo z 30 671 otestovaných lidí 374 pozitivních, po následných PCR testech zůstalo pozitivních 194 osob, tedy 0,63 procenta. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová na základě průzkumu komory mezi členskými podniky. Testování antigenními testy dvakrát týdně je podle komory zbytečné, dlouhodobě volá po přednostním očkování pro potravináře.

"Testování v potravinářských provozech ukázalo, že faktické záchyty jsou stále menší, než se původně předpokládalo. Navíc, antigenní testování vykazuje v mnoha případech falešnou pozitivitu, příkladem může být potravinářská firma, která otestovala 1583 zaměstnanců, 31 zaměstnanců bylo dle antigenních testů pozitivních, následné PCR testování však prokázalo pozitivitu pouze u devíti osob," uvedla mluvčí.
Podle prezidentky komory Dany Večeřové by bylo spolehlivější používání PCR testů, na což ale není dostatečná kapacita a je to dražší. "Bohužel, podle informací od našich členů, není ani pravda, že by ceny antigenních testovacích sad výrazně klesaly," dodala prezidentka. Komora již dříve uvedla, že třetina podniků nebyla schopná dodržet u všech svých zaměstnanců vládní termíny testování.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down