Konzumace palmového oleje není na závadu, jde o etický problém

Ministr zemědělství Marian Jurečka nevidí zdravotní problém v konzumaci palmového oleje. Používání palmového oleje ale považuje za etický problém kvůli ničení deštných pralesů. Uvedl to dnes ministr na tiskové konferenci. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem, někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.

Do České republiky se loni dovezlo 16 000 tun palmového oleje. Podle ministra se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv, dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.

Podle ní všichni velcí výrobci v ČR používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou. Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down