Státní veterinární správa stáhla z prodeje křepelčí vejce dvou chovatelů v Praze. Zjistila, že pět tisíc vajec má nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu. Bylo prokázáno, že zdrojem nepovolených látek bylo podávané krmivo, uvedl mluvčí veterinárního dozoru Josef Duben.
Chovateli, u kterého byla zjištěna zdravotně závadná křepelčí vejce, nařídila Městská veterinární správa v Praze veterinární opatření. Musí odstranit závadná vejce a krmiva. Vejce z následné produkce bude smět uvolnit do tržní sítě až na základě vyhovujících laboratorních vyšetření, dodal Duben.
Křepelčí vejce podle Dubna vítají jako součást stravy, tedy spíše jako doplněk, nebo podpůrný doplněk lidé s nejrůznějšími zdravotními problémy. Vejce japonských křepelek jsou asi čtyřikrát až pětkrát menší než slepičí, mají vysoký obsah například hořčíku, železa, fosforu, vápníku, zinku, mědi ale i vitaminů. Obsahují i hodnotné bílkoviny, dále specificky účinné látky, ceněné hlavně pro příznivé působení na omezení chorob kardiovaskulárního systému, cukrovky, chorob trávicího ústrojí i jako podpůrný prostředek při léčení chorob dýchacího ústrojí a nervového systému. Mají mít vliv i na imunitní systém člověka.