Nezisková organizace Zachraň jídlo nedávno vydala kuchařku s podtitulem sto receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku. Recepty se zaměřují na využití surovin, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Jde zejména o ovoce, zeleninu, pečivo a podobně. Uvedli to zástupci této organizace na setkání s novináři.
Jak připomněl její manažer Adam Podhola, v Evropské unii se vyhodí téměř 90 milionů tun potravin, z toho polovina pochází z domácností. Neumíme správně plánovat, nakoupíme toho příliš, nebo nedokážeme všechno správně zpracovat. Jako nástroj osvěty ke snížení plýtvání v domácnostech, jsme tak využili práci s recepty. Zaměřili jsme se na suroviny, s nimiž se v českých domácnostech plýtvá nejvíce, jako jsou pečivo, ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky a podobně. Nápad se zrodil už před čtyřmi lety a minulý rok v lednu jsme začali pracovat na kuchařce a nedávno jsme ji dokončili. Podle něj organizace se nyní věnuje rovněž výzkumu plýtvání ve veřejném stravování. Získali jsme tříletý grant od Technologické agentury ČR. Zjišťujeme, kolik se plýtvá ve veřejném stravování a co se musí změnit, aby se v této oblasti méně plýtvalo. Kde jsou bariéry v legislativě, jak bychom je mohli odstranit, aby bylo například možné darovat hotová jídla a podobně. „Máme za sebou první výzkum a v listopadu k tomu budeme pořádat konferenci,“ podotkl.