Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny. Uvedl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Průběh jarního počasí způsobil, že je v letošním chřestu vyšší poměr přírodního cukru, což přispělo k jeho kvalitě. Na hostínské farmě je možné chřest zakoupit, půlkilový svazek stojí okolo padesáti korun, levněji lze zakoupit chřest určený například na vaření polévky, dráž naopak zelený chřest. Chřestová sezona trvá obvykle do konce června. "Zhruba 30 procent úrody půjde na export," uvedl Charvát. Je to podobné množství jako minulý rok. Ročně se v ČR spotřebuje zhruba 500 tun chřestu včetně toho z dovozu. "Zákazníci stále více vyhledávají vyloženě český chřest, znalci oceňují tuzemskou kvalitu," řekl pěstitel, který chřest dodává do několika velkých supermarketů a řady restaurací. Podle něj nyní chybí v regionu kvalitní půda, kam by bylo možné rozšířit pole s chřestem.
Tradiční slavnosti chřestu se letos v hostínské farmě konají 7. května. Lidé si zde budou moci koupit chřest za zvýhodněnou cenu, ale také ochutnat chřestové speciality. Pořadatelé připravili i ukázky pěstování, sklizně, třídění a přípravy chřestu s výkladem a radami odborníků.*