Stovky výrobků z konopí ročně otestují ve specializované laboratoři na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Nejčastěji se jedná o potraviny, potravinové doplňky, ale třeba i alkohol. Uvedla to vedoucí laboratoře Jana Hajšlová. Laboratoř se nezaměřuje na certifikaci léčebného konopí, podle zástupců pracoviště po tom zatím nebyla poptávka.
Problémem výrobků s konopím může být podle ředitele Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy Pavla Kubů to, že neobsahují deklarovaný podíl konopí. "Nikdo z nás nepochybuje o velkém léčebném potenciálu konopí. Zároveň si uvědomujeme, že koncoví spotřebitelé mohou být vystaveni nejrůznějším rizikům obchodních praktik," uvedl Kubů. Podle něj je navíc konopí rostlinou, která má schopnost absorbovat z půdy toxické látky, a tudíž může být během pěstování kontaminována. "Většinou jsou to potraviny, kde je deklarován extrakt z konopí. Díváme se, jestli tam vůbec je. Producenti nám posílají extrakty z konopí, jejich potravinové doplňky, někdy kontrolujeme zůstatky pesticidů," řekla k testovaným produktům Hajšlová. Laboratoř má klienty ve Slovinsku, Polsku, Nizozemsku i na Ukrajině. Pracoviště není certifikováno na posuzování léčivých přípravků z konopí, podle Kubů ale co do kvality poskytuje stejně spolehlivé výsledky jako ty laboratoře, které tento certifikát mají.*