Vinaři, kteří vyčkali na první větší mrazy letošní zimy a sklidili hrozny na ledové víno, nelitují. Kvalita hroznů a mošt, který z nich vylisovali, jsou prý vynikající a měly by podtrhnout vynikající ročník 2015.
Podle Svazu vinařů je sice produkce ledového vína marginálie, dva decilitry této sladké pochoutky se ale prodávají za 300 i více korun. Vinaři ale v posledních letech musí na mrazy, aby hrozny mohly na ledové víno sklízet, čekat. "Byly roky, kdy teploty minus sedm stupňů byly už v listopadu. To bývají hrozny obvykle v lepší kondici, ale vinaři si s nimi nějak poradí i nyní," uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Například Znovín Znojmo sklidil zhruba tunu hroznů Ryzlinku rýnského z viniční trati Tři duby. "Hrozny byly hodně vyschlé, ale cukernatost 35,2. Hrozny teď dolisováváme, surovina vypadá velice pěkně, čistě," uvedl šéf Znovínu Pavel Vajčner. Podle něj mošt nádherně voní a ledové víno by mělo být stejně jako celý loňský ročník výjimečné.*