Letní pivní sezona se prodlužuje, rekordní prodeje byly letos o 1,5 měsíce dříve. Řekl to obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. I když poslední dny přinesly do Česka mírné ochlazení, letošní sezona láme pivní rekordy. Nebývale teplé a slunečné počasí si Češi užívali od poloviny dubna. Prodejům pomáhá i každoročně vyšší počet restauračních zahrádek.
Za růstem prodejů v letní sezoně je zejména čepované pivo. V nejteplejších měsících pak až o čtvrtinu roste i zájem o plechovky, které jsou skladné a oblíbené na cesty. Stabilní prodeje si drží ležáky. Při teplotách kolem 25 stupňů jde nejrychleji nahoru hlavně spotřeba "desítky". Ve vedrech se několikanásobně zvedá odbyt nealkoholických piv a ciderů. Hlavní pivařská sezona letos začala o šest týdnů dříve, než je obvyklé. V horkých květnových dnech pivovar poprvé na jaře přesáhl prodejní maxima, kterých dříve dosahoval o prázdninách.
"Skokově vzrostl v dubnu prodej piv v pivnicích a restauracích, a to zejména díky tomu, že hostinští rychle zareagovali a otevřeli zahrádky a předzahrádky. V obchodech se začaly prodeje zvyšovat se čtrnáctidenním zpožděním, protože lidé nejprve dopili domácí zásoby," uvedl Mráz. Po dalším oteplení na začátku května pak prodeje dosáhly absolutní maxima. Denně o prodlouženém prvomájovém víkendu atakovaly hranici 45 000 hektolitrů. "To je rekordní objem, kterého v jiných letech dosahujeme pouze v těch nejteplejších dnech vrcholného léta," uvedl. Výrazně nad průměrem se prodeje pohybovaly celý květen.*