Letošní výroba vína kvůli jarním mrazům klesne oproti desetiletému průměru o deset procent. Vinaři podle prvních odhadů Svazu vinařů vyrobí asi půl milionu hektolitrů vína. Ve srovnání s rokem 2015 to znamená pokles asi o 200 000 hektolitrů. Uvedl to Svaz vinařů v tiskové zprávě.
Vína bude sice méně, počasí ale zatím slibuje tam, kde hrozny nevymrzly, nadprůměrnou kvalitu. Sklizeň je teprve na začátku, hlavní část začala 7. září. Začínají se sklízet rané odrůdy, jako je například Solaris a pak hlavně Irsai Oliver a Muškát moravský.
Nyní je na řadě odrůda Müller Thurgau a v určitých oblastech také Sauvignon, který dosáhl optimální aromatické zralosti a množství kyselin a cukrů pro následnou aromatiku vín, sdělil Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.
Také hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz očekává díky nižšímu výnosu, dostatku kyselin a zatím dobrému zářijovému počasí svěží a aromatická bílá a růžová vína. Co se týče kvality červených vín, se uvidí, jaké bude počasí do poloviny října. Prozatímní předpoklad je ale takový, že se můžeme těšit na zajímavý ročník, míní Babisz.
S pozitivní prognózou souhlasí i ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Aktuální dostatek vláhy i skvělý příděl tepla, střídání chladných a teplých období dávají podle něj velmi dobré předpoklady pro kvalitu vína. Z hlediska množství očekává celkově mírně nadprůměrnou úrodu.*