Lisovna hroznů v Mikulově letos zpracuje pět milionů kilogramů hroznů
Lisovnu hroznů v Mikulově, dokončenou v loňském roce, rozšířila vinařská skupina Bohemia Sekt. Letos v ní zpracuje pět milionů kilogramů hroznů. Rozšiřování lisovny v areálu firmy Víno Mikulov bude pokračovat až do příštího roku, kdy se kapacita zvýší na 6,5 milionu kilogramů hroznů. Jde o největší zařízení tohoto typu v Česku. Celková investice do jejího vybudování se tak příští rok přiblíží 300 milionů korun, jde o největší investici v dějinách skupiny. Uvedli to na setkání s novináři ředitel Bohemia Sekt Ondřej Beránek a ředitel Vína Mikulov František Drahonský.
Stavba provozu, jehož rozloha dosahuje 6000 čtverečních metrů, začala v lednu 2018, její základ byl hotový v roce 2019, poté začala instalace technologií. "V průběhu výstavby docházelo k výrazným změnám ve stavebnictví, zejména k růstu cen až o 25 procent. Měli jsme zasmluvněnou základní stavbu, další části jsme pak řešili v průběhu výstavby, takže bohužel tato situace dopadla i na nás," řekl Drahonský. Skupina původně avizovala, že kapacita zpracovny hroznů dosáhne až 12 milionů kilogramů, nyní ale skupina Bohemia Sekt počítá s kapacitou 6,5 milionu kilogramů. "Pokud bychom halu dovybavili další technologií, což aktuálně neplánujeme, zvládli bychom osm milionů kilogramů, a pokud by potřeby firmy narostly, ještě je tu připravený prostor pro další rozšíření," uvedl Beránek. Upřesnil, že původně plánovaná kapacita byla osm milionů kilogramů hroznů s možným rozšířením na 12 milionů. "Ke konečnému snížení došlo jednak kvůli vyšší finanční náročnosti výstavby, ale také proto, že naše potřeba volných kapacit nerostla tak dramaticky, jak jsme se při plánování domnívali," doplnil Beránek. Po dokončení samotné stavby v roce 2019 začalo vybavování technologiemi, v roce 2020 ale byly kvůli komplikacím spojeným s pandemií koronaviru práce přerušeny. Pilotní provoz zpracovny se tak uskutečnil loni, kdy zařízením prošly čtyři miliony kilogramů hroznů, po doplnění dalších technologií dosáhla kapacita zařízení letos pěti milionů kilogramů. Za den dokáže zařízení zpracovat 240 tun hroznů, v sezoně ho obsluhuje 14 lidí. Zařízení umožňuje minimalizovat množství odpadu, je tak ekonomičtější, pevný podíl nechává Víno Mikulov zpracovávat v kompostárnách a vrací jej jako hnojivo do vinohradů. Provoz celého zařízení je automatizovaný a skupina Bohemia Sekt se díky jeho dokončení stala soběstačnou ve zpracování hroznů. Těch letos zpracuje devět milionů kilogramů, co nezvládne zařízení v Mikulově, zpracují střediska ve Vinařství Pavlov a v Habánských sklepích.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!