Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně vzrostla o 23 procent na nadprůměrných 165 028 tun. Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) byla tak nejvyšší od roku 2018 a třetí nejvyšší za posledních 13 let. Proti průměru sklizní předchozích pěti let byla loňská sklizeň vyšší o 17 procent. „Z loňské úrody bychom měli mít radost, ale nemáme, jedna věc je výše úroda a druhou, jak ji zpeněžit,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík na tradičních Ovocnářských dnech, které se konaly v Hradci Králové.
„Loňský rok byl pro ovocnáře příznivý. Na jaře nás nezasáhly jarní mrazy, které často ovlivňují výši úrody, a v závěru přišly i nějaké srážky. Bohužel se celý objem úrody nepodařilo sklidit,“ řekl k roku 2022 předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ovocnáři podle něj měli zejména obavu, zda se náklady na skladování, zejména rostoucí ceny energií, odrazí v cenách ovoce. „Mnozí proto sklidili jen množství, na které jsou zvyklí a mají na ně kapacity,“ uvedl Ludvík. U jablek, kterých v sadech zůstalo nejvíce, byla důvodem i velmi nízká výkupní cena jablek na zpracování, řekl. Podle mluvčí ÚKZÚZ Ivany Krškové díky příznivému počasí ve druhé polovině roku byla z dlouhodobého pohledu vyšší především sklizeň jádrovin, kam patří jablka a hrušky. Úroda jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, loni vzrostla o 26 procent na 138 150 tun. V porovnání s průměrem posledních pěti let to představuje nárůst o 20 procent. Úroda hrušek loni zůstala na nadprůměrných 7404 tunách. Výrazný meziroční nárůst sklizně byl pak vloni u švestek, a to o 52 procent na 10 343 tun. V porovnání s pětiletým průměrem nárůst činil 27 procent. Úroda třešní se meziročně zvýšila o 14 procent na 1484 tun, ale v dlouhodobém porovnání šlo o průměrnou úrodu. „Třešně z důvodu velké násady a letního sucha nedosahovaly na mnoha lokalitách požadovaného tržního kalibru a část jejich produkce byla místy poškozena i červnovými dešti a následným popraskáním plodů,“ míní Kršková. Ludvík poznamenal, že trh byl třešněmi tak zahlcen a na jejich kvalitu byly tak vysoké požadavky, že se je nepodařilo prodat. Proto také spousta třešní zůstala na stromech. „Červený rybíz pak ubývá, prakticky o něj nebyl na trhu zájem,“ řekl Ludvík. Rovněž se výrazně snižuje produkce broskví. Představovala pouze 336 tun, což bylo 36 procent pod pětiletým průměrem. „Produkovali jsme 10 až 12 tisíc tun broskví na téměř 2000 hektarech. Nyní máme kolem sta hektarů, přičemž sady jsou vesměs ještě přestárlé. Broskve jsou příkladem toho, jak může dopadnout celé ovocnářství,“ prohlásil Ludvík. Broskve se v České republice přestávají pěstovat, od roku 2011 se jejich plochy snížily asi o 70 procent. Sklizeň meruněk loni meziročně klesla o osm procent na 1704 tun.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!