Loňský rok byl pro veterinární dozor jedním z nejnáročnějších v historii
Přes pandemii covid-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovni. Loňský rok byl pro státní veterinární dozor v České republice jedním z nejnáročnějších v historii. Již druhým rokem po sobě jeho výkon, podobně jako chod celé společnosti, výrazně komplikovala epidemie nákazy covid-19. V důsledku toho meziročně klesl počet kontrol v některých oblastech, přesto se podařilo i v těchto složitých podmínkách zajistit všechny nezbytné úkoly. Uvedl to ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád na bilanční tiskové konferenci v Praze.
V průběhu celého roku se postupně dostalo do izolace zhruba 240 zaměstnanců SVS, meziročně dvojnásobný počet, který odpovídá takřka jedné pětině všech zaměstnanců SVS. Dalších více než sto pracovníků bylo po nějakou dobu v průběhu roku v karanténě po kontaktu s nakaženou osobou. Aby snížila riziko šíření nákazy mezi zaměstnanci, přizpůsobila SVS v maximální možné míře pracovní podmínky zaměstnanců koronavirové pandemii a umožnila jim vykonávat práci z domova. Vzhledem k náplní své práce, která spočívá ve vykonávání dozorové činnosti v provozech, chovech či na jatkách, však 54 procent zaměstnanců této možnosti využívat nemohlo. I v době nouzového stavu provádělo veterinární dozor na jatkách a zvěřinových závodech v celé ČR více než 400 veterinárních lékařů a veterinárních techniků. Ve srovnání s rokem 2020 byly i díky tomu celkové porážky na českých jatkách na srovnatelné úrovni. Například u kuřat dokonce rostly. Počet kontrol v oblasti potravin živočišného původu v loňském roce meziročně navzdory všem komplikacím klesl jen velmi mírně (zhruba o čtyři procenta). Veterinární inspektoři provedli v této oblasti zhruba 39 500 kontrol. V období před pandemií byl počet těchto kontrol zhruba o pětinu vyšší. „Prvořadým úkolem Státní veterinární správy je v oblasti bezpečnosti potravin zajistit veterinární prohlídku zvířat a masa na jatkách. V důsledku izolací, karantén a dalších omezení bylo nezbytné redistribuovat veterinární inspektory z jiných činností na jatka,“ uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a veřejného zdraví SVS Jan Váňa. Spektrum závad v oblasti hygieny potravin bylo v loňském roce velmi podobně jako v letech předchozích. Nejčastěji byly zjišťovány přestupky ve správné výrobní a hygienické praxi (26 %), označování výrobků (17 %), manipulaci s produkty (deset procent), vedení dokumentace (deset procent), čištění a sanitaci (deset procent) a sledovatelnosti (deset procent).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!