Madeta letos dokončí modernizaci tvarohárny v Jindřichově Hradci

Mlékárna Madeta letos dokončí modernizaci tvarohárny závodu v Jindřichově Hradci, investuje 150 až 200 milionů korun. Produkce krémů Lipánek, jež vyrábí od roku 1966, tak postupně stoupne až o 30 procent. V závodu jsou dva noví roboti a nová plnicí linka, jejíž zkušební provoz začal. Kapacita haly bude po modernizaci 40 000 kelímků za hodinu, ve špičce až 55 000 kelímků. Uvedl to ředitel závodu Jaroslav Štípek.

Madeta v závodu zaměstnává 230 lidí, zpracuje tam 250 000 litrů mléka denně. V Hradci, kde začal provoz v roce 1973, se dělají i tvarohy, tvarohové dezerty, pomazánky, zakysané smetany, sýry Romadur nebo cottage.
Rekonstrukce začala loni, skončí letos, dělá se za plného provozu. Podle Štípka tvarohárna nevyhovuje parametrům, které jsou nutné pro správný technologický provoz. Prodlužují se trvanlivosti, lidé si potrpí na kvalitu výrobku i obalu, a když to balíte na starších strojích, konkurence vám utíká. Obnovíme technologie, navýší se kapacity, řekl.
Zájem o Lipánky roste, kapacita je na maximu. Firma zaznamenává také stoupající zájem o tvarohové dezerty; místo vaniček je nově prodává v kulatých kelímcích, stejný plán má zanedlouho se slanými pomazánkami.
V tvarohárně jsou dva noví roboti, přičemž jeden je schopen skládat i ze dvou míst naráz. Nová linka na Lipánky a tvarohy dokáže vyrobit dva průměry kelímků a několik výšek, stará uměla jeden průměr a dvě výšky. Robot naplní za hodinu až 38 palet, omotá je i fólií.
Vedle Lipánků je dalším klíčovým výrobkem v Jindřichově Hradci zrající sýr Romadur, jehož tam vyrobí až 55 000 kusů denně, proces včetně zrání trvá 14 dní. Mléko pro něj se ručně zpracovává v osmi sýrařských vanách. V Hradci jsou dvě sýrárny, na Romadur a na cottage, firma v budoucnu rozšíří zrací sklepy a provozy zmodernizuje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down