V sezoně 2021/2022 bude na světovém trhu chybět kvůli vyšší spotřebě zhruba 3,8 milionu tun cukru. Předpověděla to minulý týden Světová organizace pro cukr (ISO), která tak zhoršila svůj výhled z května. Tehdy očekávala, že deficit se bude pohybovat kolem 2,6 milionu tun. Příští sezona začíná v říjnu.
Aktualizovaný výhled je také horší ve srovnání s tím, co čekají analytici. Ti v anketě agentury Reuters minulý týden odhadli deficit na trhu s cukrem v nadcházející sezoně na dva miliony tun.
"V minulém roce spotřeba cukru kvůli koronavirové epidemii začala poprvé po 40 letech klesat. Důvodem bylo uzavření restaurací nebo omezení společenských akcí, což mělo vliv na pokles spotřeby slazených nápojů. Na druhou stranu měli lidé během lockdownů tendenci se předzásobovat základními potravinami, kam spadá právě i cukr," řekl analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.
Vliv na další vývoj bude mít podle něj mimo jiné právě koronavirová situace. Nicméně vzhledem k pokračujícímu očkování neočekává, že by jednotlivé země přistupovaly k nějakým drastickým lockdownům. To, že u růstu spotřeby cukru nejde o krátkodobý výkyv, je patrné i z toho, že roste prakticky od konce loňského prvního pololetí. Spolu s rostoucí spotřebou a zvyšujícím se deficitem pak začala růst i cena cukru, dodal Ryba.*