17.12.2013 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Minipivovary nabízejí neobvyklá vánoční piva

Moravskoslezské minipivovary připravily na vánoční svátky pivní speciály, většinou jde o piva o minimálně 13 stupních. Mezi příchutěmi jsou ořechová, medovo-mandlová či rumová. Například štramberský pivovar nabídne polotmavý speciál Ušák s příchutí místní cukrářské pochoutky - štramberských uší. V pivu lze ale narazit i na skutečné zlato.

Chuť polotmavé čtrnáctky ladil sládek Petr Krpec se svými kolegy v Městském pivovaru Štramberk na Novojičínsku několik měsíců. Cílem bylo dosáhnout ideální kombinace chuti piva s chutí a vůní koření. "Poměr koření je výrobní tajemství každého pekaře štramberských uší. Jeden z těchto pekařů nám koření dodává, já mohu říct maximálně složení: to je v podstatě skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření a zázvor," řekl Krpec. Pivo Ušák budou návštěvníci Štramberka moci ochutnat celoročně.
Pivovarský dům v Ostravě připravil na nadcházející dny pro hosty restaurací Hobit club a U Skákavého poníka Týden vánočních speciálů. Kromě vlastní tmavé čtrnáctky Blackdog bude na čepu dalších sedm pivních speciálů ze spřátelených podniků z Moravy a Slezska.
"Ochutnat tolik vánočních speciálů najednou nemá člověk běžně šanci. Před pár týdny jsme měli úspěšnou akci s minipivovary, tak se vyloženě nabízelo uspořádat něco takového na Vánoce," řekl majitel Pivovarského domu Jiří Štverka. Mezi čepovanými pivy budou polotmavá čtyřiadvacítka Štědrok z Vojkovic na Frýdecko-Místecku, osmnáctistupňový Vánoční speciál Červený Kohut z pivovaru Kohutka ve Vyšních Lhotách rovněž na Frýdecko-Místecku nebo Vánoční jubilejní speciál o 15,22 stupně z Břeclavi.
Zřejmě pouhé dva dny - 24. a 26. prosince - budou moci hosté pivovaru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku ochutnat výroční rumovou desítku, kterou pivovarníci navařili k desátému výročí vzniku pivovaru. "Schválně jsme uvařili slabší pivo. Je do něj nalitý rum, takže je těžké říct, jak silné nakonec bude. Třeba člověk vypije dvě piva a bude mít dost," řekl majitel pivovaru Vít Lanča.
Sládek pivovaru Franc Marek Pietoň už tradičně na vánoční sezónu připravil světlou dvanáctku Re s vločkami pravého zlata. "Letos je o ni opravdu velký zájem. Už jsem plnil asi 800 lahví," řekl sládek.
Pivovar na ostravském Zámku Zábřeh navařil polotmavou kaštanovou třináctku. "Pivo s výtažkem z jedlých kaštanů vaříme letos na svátky potřetí. Je to chuť, která se pojí s Vánoci," řekl manažer Radovan Koudelka.
Vánoční speciály připravily i další minipivovary: třeba minipivovar U Komárků v Rohově na Opavsku jantarovou šestnáctku, ostravský pivovar Garage tmavou medovo-mandlovou třináctku nebo pivovar v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku polotmavý šestnáctistupňový speciál typu bock nazvaný Valašský cap.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down