Ministerstvo zemědělství otevírá diskusi o označování rostlinných alternativ
Ministerstvo zemědělství (MZe) chce ochránit tradičně používané názvy masných výrobků, otevřelo proto se zástupci potravinářského průmyslu diskusi o označování rostlinných alternativ. Organizace ProVeg a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) se ale obávají toho, že upravení způsobu označování negativně ovlivní menší české výrobce a mohlo by jejich produkty zdražit. Napsali proto otevřený dopis ministru zemědělství Marku Výbornému, ve kterém vyjadřují nesouhlas s vytvořením nových názvů pro rostlinné alternativy masa. MZe v reakci napsalo, že dopis neobsahuje kompletní informace a označilo ho za neseriózní přístup.
Změny by přinesly další náklady na úpravu obalů
"Úpravy povedou pouze k matení spotřebitele, výsledkem budou nesrozumitelné názvy typu sójová tyčinka s drůbeží příchutí namísto veganského párku, což negativně dopadne až na 23 procent zákazníků, kteří již nyní rostlinné alternativy masa nakupují," uvedla za SOCR Romana Nýdrle. Svaz a organizace v dopise tvrdí, že Výborného úřad připravuje novelizaci vyhlášky, která zakazuje používat masná označování, jako například sójový párek či rostlinný řízek. Změny by podle Nýdrle zvýšily převážně menším výrobcům náklady na úpravu obalů a také snížily konkurenceschopnost na mezinárodním trhu, protože by šlo o dodatečné omezení nad rámec evropské legislativy v označování potravin. Ministerstvo v reakci upozornilo na to, že jde pouze o pracovní návrhy textů, které mají otevřít diskusi s výrobci rostlinných i živočišných potravin o změně v označování. "Nejde o zahájení oficiálního legislativního procesu," napsalo tiskové oddělení ministerstva. Otevřený dopis podle Mze neobsahuje kompletní informace, což považuje za velmi neseriózní přístup, protože uvádí veřejnost v omyl. Resort navrhuje k diskusi obecný zákaz použití názvů vybraných masných výrobků. Při označování potravin rostlinného původu by tak výrobci nesměli používat například šunka, slanina, kýta nebo krkovice. Současně ale MZe umožňuje označovat rostlinné alternativy názvy živočišných výrobků za použití slova "alternativa" nebo "s příchutí". Přesné označení nepovažuje ministerstvo za diskriminaci, zákazníci budou mít naopak jasné informace o charakteru i složení potravin, doplnilo MZe. ProVeg i SOCR ČR nicméně chtějí zachovat možnost stejného pojmenování jako masných výrobků, protože usnadňuje určit způsob používání a přípravy rostlinných výrobků v kuchyni. Označení jsou navíc známá a ustálená, doplnily organizace. Z průzkumu z roku 2022 společnosti FMCG Gurus pro organizaci ProVeg Česko, která usiluje o nahrazení živočišných potravin rostlinnými a kultivovanými alternativami vyplývá, že 14 procent lidí v ČR maso nejí vůbec, jejich počet oproti roku 2020 stoupl více než dvojnásobně. Zvýšil se také počet lidí, kteří konzumují maso jen občas, v roce 2022 to bylo 27 procent, tedy o dvě procenta více. Průzkumu se zúčastnilo 1000 lidí.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!