Jednotná metodika testování dvojí kvality potravin i jednoznačný legislativní nástroj proti této nekalé praktice na úrovni Evropské unie (EU) byla předmětem Evropského fóra ke dvojí kvalitě potravin v Sofii v Bulharsku. Na tvorbě metodiky se aktivně podílí i experti z Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Současné právní nastavení Evropské unie v této věci není dostatečné, neposkytuje oporu pro zabránění praktik dvojí kvality. Informování spotřebitelů či provádění testů je jistě důležité, ale nestačí. Dozorové orgány musí mít nástroj, jak takové chování postihnout. Cením si proto iniciativy Evropské komise tento problém legislativně řešit,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.
Evropská komise (EK) na začátku letošního roku zveřejnila návrh úpravy spotřebitelské legislativy EU. V této souvislosti by měla být aktualizována směrnice o nekalých obchodních praktikách vůči spotřebiteli tak, aby bylo jasné, že uvádění na trh výrobků se stejným vzhledem ale rozdílnými vlastnostmi v různých zemích Unie mohou státní orgány posuzovat jako klamavou obchodní praktiku. Zástupci osmi členských států se dnes v Sofii shodli na nutnosti odstranění dvojí kvality potravin, a to nejen u potravinářských výrobků. Ocenili dosavadní kroky EK i komisařky Věry Jourové.
V současnosti se připravuje další testování potravin na základě jednotné metodiky testování dvojí kvality potravinářských produktů. Na jejím základě proběhnou opětovné srovnávací testy na dvojí kvalitu výrobků, tentokrát již podle stejných kritérií pro všechny členské státy a výsledky dostane EK. MZe má na testy k dispozici 1 milion korun. Dvojí kvalita výrobků byla prokázána ve všech dosud provedených testech v několika členských státech EU (Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko). MZe dvojí kvalitu výrobků na trhu EU prokázalo dvěma srovnávacími testy v roce 2017.*