Ministři členských zemí Evropské unie už uznávají existenci problému dvojí kvality potravin, na který poukazuje Česká republika a někteří další středoevropští členové EU. Českým novinářům to sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka po jednání v Bruselu se svými resortními kolegy z unijních zemí. Stejný dojem z rokování má komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová.
Jurečka na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství představil výsledky průzkumu dvojí kvality potravin, který si nechalo jeho ministerstvo zpracovat. "...jasně prokázaly, že některé produkty, které jsou na první pohled stejné, se ve složení zásadně liší. Tím dochází k diskriminaci části spotřebitelů. Není možné, aby zákazník v jedné zemi dostal ve stejném obalu horší zboží než jinde," uvedl ministr. Odezva na tento problém byla podle Jurečky při včerejším jednání "jiná, než když jsme o tomto tématu hovořili v březnu letošního roku". "Dneska od nikoho z diskutujících ministryň a ministrů nezazněl argument, který by říkal: není to problém, je to něco, co nechte vyřešit trh, a podobně," řekl šéf českého resortu zemědělství. Dodal, že je patrná ochota tuto věc společně řešit, "takže to je silný pozitivní posun kupředu". V závěru své prezentace otázky dvojí kvality potravin Jurečka uvedl, že by chtěl, aby se touto věcí už nezabývaly státy individuálně. V této souvislosti vyzval Evropskou komisi, aby problém začala intenzivně řešit. On sám řešení vidí i v oblasti legislativy, aby z právních předpisů a jejich výkladu bylo zcela jasné, že na první pohled identické výrobky musejí mít stejnou kvalitu.*