V poslední době se rozšířily zprávy o škodlivosti přídatných látek používaných v potravinách a vybízejících spotřebitele, aby se zdrželi nákupu potravin, které je obsahují. Označení „éčko“ se tak stalo doslova démonizujícím slovem, které je synonymem pro „jedovatý“, „nezdravý“, „závadný“, apod. Českomoravský svaz mlékárenský(ČMSM)se vůči podobným článkům důrazně ohrazuje především proto, že se jejich obsah dostává velmi často do kategorie poplašných zpráv, jejichž šíření by mělo být trestné. Kromě toho tyto skandalizující informace poškozují české výrobce mléčných výrobků, kterým by se v důsledku těchto dezinformací a pomluv mohla snížit jejich produkce se všemi dopady na podnikové hospodaření. Uvedl to předseda ČMSM Jiří Kopáček.
ČMSM zdůraznil, že veškeré v mlékárenství používané přídatné látky označené symbolem „E“ jsou látky schválené v daných koncentracích a přípustných limitech pro konkrétní druh potraviny, jsou toxikologicky testované a tudíž nepředstavující žádné zdravotní riziko pro spotřebitele. Je potřeba poznamenat, že řada látek s tímto symbolem jsou látky zcela přírodního původu a přesto i tak, jsou-li použity v potravinářské technologii, nesou v deklaracích číslo „E“: např. kyslík použitý jako balicí plyn nese číslo E 948. Identifikace číslem E tedy znamená, že použitá aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti a takto je označována v mezinárodním číselném systému úplně stejně na celém světě. Svaz zároveň vyzval zodpovědné státní orgány, zejména pak ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní zdravotní ústav, aby se důrazně zabývaly problematikou šíření takovýchto dezinformačních kampaní, vyvracely je, uváděly věci na pravou míru a obhajovaly pozice českých výrobců, kteří v souladu s platnou legislativou transparentně informují o složení svých výrobků.
Měl by to být jednoznačně zájem státu o objektivní ochranu českých spotřebitelů a českých podniků a trestání osob, které podobné dezinformace a lži rozšiřují.