Mlékárenským výrobkem roku 2012 se stal Tylžský sýr, jehož výrobcem je jihočeská mlékárna Madeta. Informoval o tom předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Výsledky byly vyhlášeny ve středu v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole v rámci Světového dne mléka.
Čeští mlékaři si připomněli Světový dne mléka letos poosmnácté. Cílem je propagace mléka jako základní složky lidské výživy.
Desátého ročníku soutěže se zúčastnilo 70 výrobků od 20 tuzemských výrobců. Odborná komise letos hodnotila mléčné produkty v osmi kategoriích. Při hodnocení se kromě kvality posuzovala také rozšířenost na trhu, marketingové aktivity i to, zda je výrobek označen v souladu s platnou potravinovou legislativou.
Absolutní vítěz soutěže navíc získal prvenství v kategorii přírodních sýrů. Loni v soutěži zvítězil výrobek Salko Karamel, karamelizované zahuštěné plnotučné mléko, jehož výrobcem je Mlékárna Hlinsko.