Mlékaři soutěžili se svými novinkami

V letošní soutěži Mlékárenského dne odborníci hodnotili 61 mléčných novinek, skoro stejně jako před rokem. V nejobsazenější kategorii čerstvých, tvarohových sýrů a pomazánek uspěla nejlépe Mlékárna Polná. Ve zbývajících kategoriích dostaly nejvyšší hodnocení výrobky mlékáren Moravia Lacto, Madeta a sýrárny Brazzale Moravia.

Výrobky posuzovaly dvě tříčlenné komise. "Největší váhu má samozřejmě chuť a vůně," uvedl Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko-technologické na středeční tiskové konferenci. Hodnocení se týkalo také vzhledu a konzistence mléčných výrobků a obalu. "A potom jako pomocné kritérium je ještě inovace, co je na tom výrobku nového," uvedl.  V kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek soutěžilo 23 výrobků. Nejvyšší počet bodů dostal balkánský sýr s rajčaty Mlékárny Polná. Obsahuje rajčata, která se na jihu Itálie suší na slunci zasypaná solí, uvedl jednatel Miloš Kvasnička. Jde o menší mlékárnu. "My jsme čtvrtá nejmenší mlékárna v republice, z těch původních klasických," podotkl. Jihlavská mlékárna Moravia Lacto vyhrála kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků se zakysaným nápojem MilkColáda Ananas a kokos. V této kategorii soutěžilo 17 výrobků. Sýrárna Brazzale Moravia sídlící ve Třech Dvorech u Litovle dostala první místo v kategorii zrajících přírodních sýrů, do níž bylo přihlášeno 14 výrobků. Lipánek českobudějovické Madety dostal nejlepší hodnocení mezi sedmi mléčnými dezerty a sladkými pomazánkami. Před rokem se v Přibyslavi prezentovalo 23 mlékáren. Odborná porota tehdy hodnotila 69 mléčných výrobků, což byl zatím nejvyšší počet. O rok dřív soutěžilo 36 výrobků. Mlékárenský den byl tehdy kvůli epidemii koronaviru bez ochutnávky pro veřejnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down