Mlékaři se shodují, že přejmenování pomazánkového másla zmate zákazníky a zvýší náklady výrobců. Reagují tak na rozhodnutí Soudního dvora, který zamítl možnost používat název Pomazánkové máslo v České republice. Výrobek se podle soudu bude muset přejmenovat, protože neobsahuje nejméně 80 procent mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Mlékařům se verdikt nelíbí.
Kdyby se výrobek jmenoval jinak, může se stát, že výrobci nebudou muset respektovat jeho tradiční parametry a mohl by se vytratit z trhu úplně, neskrývá své obavy předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Mlékaři se podle něj budou snažit ještě využít možné opravné prostředky. Pokud budou skutečně muset výrobek s více než třicetiletou tradicí přejmenovat, jeden z možných názvů je podle Kopáčka České pomazánkové.
Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka by případné nucené přejmenování pomazánkového másla přineslo problémy pro zákazníky, kteří budou mít problém se ve zboží zorientovat. Problémy budou mít i výrobci, kteří budou muset zboží přebalit a s tím souvisí zvýšení nákladů.
Největší tuzemská mlékárna Madeta chce vyrábět pomazánkové máslo dál navzdory verdiktu soudu. Předseda představenstva Madety Milan Teplý jej považuje za obraz neschopnosti českého zastoupení v Bruselu.