Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku vyrábí v omezeném množství levandulové víno. Svůj nápad si dal patentovat. V patentovém řízení musel prokázat, že nic podobného žádný vinař na světě nedělá. Levandulové víno dodává do hotelu své manželky v Mikulově. Uvedl to vinař Petr Marcinčák.
Levandulové víno vzniká podobně jako víno slámové. Díky své sladkosti má příjemnou chuť a vůni po levanduli. Ve víně se snoubí sladkost s výraznou kořenitostí, vůně je také velmi výrazná, uvedl Marcinčák.
Na novince vinař pracoval dva roky a letos na víno získal patent. Víno se suší na levandul, a pak kvasí s levandulovým květem.
Víno je k dostání pouze v rodinném hotelu v Mikulově, kde se podává i levandulová zmrzlina, sýr nebo marmeláda. Letos Marcinčák podobně jako loni vyrobí asi jen 50 litrů tohoto speciálního vína.
Podle Marcinčáka se vinaři v posledních letech snaží svou výrobu ozvláštnit. Vinaři doplňují svou produkci i o další produkty z vína, jako jsou například želé, pasterizované hroznové mošty nebo náhražky octa.
Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce tyto produkty určitou skupinu spotřebitelů zaujmou. Vinaři samotní podle něj na těchto produktech příliš nevydělávají. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye je doplňkový prodej produktů spojených s vínem v zahraničí obvyklý.*