Moštárna v Hulíně zahájila zpracování jablek, úroda je slabší

Moštárna v Hulíně na Kroměřížsku zahájila v tomto týdnu příjem a následné zpracování jablek. Úroda bude pravděpodobně slabší než loni, kdy měli ovocnáři výborný rok. Za sezónu, která trvá od září do října, zpracují pracovníci hulínské moštárny při výrobě ovocné šťávy v průměru 40 tun jablek, řekl pověřený vedoucí zařízení František Nehoda.

První letošní objednávky začali zaměstnanci moštárny přijímat v pondělí, zájem je ale zatím nevalný. "Je asi na jabloních poznat, že měly dost málo vody. Začínají působit i ptáčci nebo různá havěť, kdy to naklovnou a v tom vysokém teple začnou jablka hnít a začne to padat. Letošní sezóna po této stránce není zrovna příznivá," uvedl Nehoda. Ze 100 kilogramů jablek se podle něj vylisuje zhruba 50 litrů šťávy.
Moštárna funguje na principu, který Nehoda označuje jako kolektivní zpracování. Znamená to, že zákazníci do ní přivezou jablka a odvezou si už hotový mošt. Nedostanou ho tedy vyrobený ze svého ovoce, ale z jablek, která přivezli lidé před nimi. "Každý druh jablek má jiný poměr kyselin a cukrů, což vítáme," uvedl vedoucí.
Výroba moštu zabere dva dny. První den pracovníci jablka umývají, drtí a lisují. "Přes noc si šťáva odpočine v tisícilitrové nádobě. Zamíchá se do ní želatina, která na sebe naváže kal a ten klesne ke dnu. Druhý den ráno ještě šťávu tlačíme přes papírové filtry. Později se sterilizuje a stáčí do lahví, které se okamžitě uzavírají korunkovým uzávěrem, jak to je běžné třeba u pivních sklenic. Veškeré nádoby i potrubí musí být z nerezu," řekl Nehoda.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down